Sinnemestring for ungdom
Hjelp til ungdom – vold og seksuallovbrudd
Ungdom som utøver vold er et tema som har fått stadig mer oppmerksomhet. Stiftelsen Tryggere er en av svært få organisasjoner som har et sinnemestrings- og hjelpetilbud til ungdom som har utøvd vold eller seksuallovbrudd. Ungdommene tar enten direkte kontakt med oss eller blir rekruttert via andre instanser.
Tiltaket blir finansiert med midler fra kommuner, direktorater eller andre offentlige organer. Oslo kommune er en av de som har gitt fast tilskudd, og de skriver følgende om tiltaket:
Erfaringene viser at samtalene har effekt, og at ungdommene får til atferdsendring. Ifølge SaLTo-sekretariatet er det stort behov for tiltaket, og det finnes ikke tilsvarende tilbud per i dag. Det vurderes at tiltaket i stor grad og på en god måte bidrar til det byomfattende rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet i Oslo.
Oslo kommune, Velferdsetaten.
På denne siden vil du lese mer om vårt individuelle sinnemestrings- og hjelpetilbud til ungdom som har utøvd vold eller overgrep, eller som står i faresonen for å gjøre det.
Innhold
Målgruppe
Målgruppen er ungdom, som oftest i aldersgruppen fra 16 til 26 år, som:
- enten har utøvd vold eller overgrep
- eller i sinne har utagert mot andre eller gjenstander
- og som ønsker hjelp til å mestre egen atferd og egne følelser
Samtalene gjennomføres enten i i våre kontorer eller der det passer for den enkelte ungdom. Vi har kontorer i Oslo, Lofoten og Vesterålen. I tillegg har vi samarbeid med andre kommuner.
Målsetting
Den viktigste målsettingen er at den enkelte ungdom skal mestre sitt sinne på en god og konstruktiv måte gjennom å erstatte usunn atferd med sunn. Med usunn atferd menes former for utagering og/eller vold.
I tillegg har vi en målsetting om å få til gode prosesser med hver ungdom. Dette innebærer blant annet å etablere gode relasjoner, styrke mestringsopplevelsene og bidra til at hver enkelt blir klokere på seg selv.
Gratis webinar
Mandag 8. april 2024 arrangerte vi et gratis webinar om vårt arbeid med ungdom som har utøvd vold eller overgrep samt om vårt metodekurs i sinnemestring. Vi vil arrangere et nytt gratis webinar i august eller september. Endelig tidspunkt er ikke bestemt enda. Send oss en e-post til post@tryggere.no dersom du ønsker informasjon om når webinaret skal arrangeres.
Hvordan vi jobber med ungdom som har utøvd vold
Vi har fokus på tre områder i våre samtaler med ungdommene.
Sinnemestring
Dette er ofte det første området vi jobber med. Her er fokus at den enkelte ungdom skal lære seg verktøy og strategier for å få kontroll på sitt eget sinne og sin egen atferd. Arbeid med konkrete oppgaver og temaer er sentralt, og de kan være:
- hvilke situasjoner som er vanskelige
- sinnesignaler, dvs. hvilke følelser, tanker, atferd og fysiske signaler ungdommen legger merke til når han/hun begynner å bli sint
- hva som er ungdommens stoppsignal («gult lys»)
- strategier den enkelte kan benytte for å stoppe opp, roe ned og forebygge nye utageringer
Videre jobber vi med temaer og oppgaver som er knyttet til utagering og voldsbruk. Hensikten er at den enkelte skal bli mer bevisst helt sentrale elementer som ofte er styrende for atferden. Temaene kan være:
- «prosjektet med volden», altså hva ungdommen forsøker å oppnå gjennom å benytte vold eller å utagere
- reflektere kontra reagere
- ansvar for egne handlinger
- vold – hvilke former for vold som finnes
- hva konsekvensene av vold kan være for den som utøver, utsettes og for eventuelt andre
- toleransevinduet, dvs. hva den enkelte ungdom kan gjøre for å regulere seg selv
Ungdommen selv
I vårt arbeid med ungdom er det også sentralt å jobbe for å fremme ungdommens styrker, ressurser og egenskaper. Typiske temaer vi kommer inn på her, kan være:
- ungdommens verdier
- ungdommens sunne egenskaper og ressurser
- sunne mestringsopplevelser
- hva et meningsfylt liv kan innebære
Mange ungdommer har en opplevelse av at de ikke strekker til. Noen kan ha fått tilbakemelding fra skolene om at de ikke er flinke i matte eller språk. Andre kan ha fått tilbakemelding fra hjelpeinstanser at de er bekymret for ungdommenes atferd. Men ikke så mange har hatt fokus på hva som er bra med den enkelte ungdom – hva som er ungdommens gode egenskaper og styrker. Dette er temaer vi jobber en del med i våre samtaler, og som ungdommene oppgir er veldig givende og inspirerende.
Nettverk og relasjoner
Vi ser at en del ungdommer er i miljøer de ikke trives i, men der miljøene er med på å påvirke til utagering eller vold. Vår erfaring er at når ungdom bytter fra usunne til sunne miljøer, vil det være en betydelig suksessfaktor for å endre fra voldelig til ikke-voldelig atferd. Ungdom vi har i samtaler sliter ofte også med nære relasjoner, og derfor jobber vi med relasjonskompetanse. Temaer som inngår i dette, kan være:
- kartlegging av relasjoner (nettverk) og kvaliteten på relasjonene (nettverkene)
- tilknytning
- grenser og grensesetting
- kommunikasjon
- samtykke
For at en ungdom skal klare å bytte ut et usunt miljø med et sunt, samarbeider vi ofte med frivillige organisasjoner, f.eks. innenfor idrett, musikk, natur osv.
Som det fremkommer, har vi fokus på en rekke områder i våre samtaler med ungdommene. Vi har erfart at dette er viktig for å få til gode endringsprosesser. Viktigheten av å ha en bred tilnærming blir også fremhevet i rapporten Risiko og livssammenheng for unge kriminelle i Oslo – En stødig grunnmur for mestring. Rapporten, som gir informasjon om ungdommer som har utøvd vold eller begått annen kriminalitet i Oslo, er utarbeidet av politiet i Oslo i samarbeid med Salto, dvs. Oslo sitt SLT-arbeid.
Gratis sinnemestring for ungdom i Oslo
Vi har mottatt tilskudd fra Oslo kommune, Velferdsetaten, slik at vi i 2024 kan gi et individuelt og gratis sinnemestrings- og hjelpetilbud. Målgruppen er ungdom i alderen 15-22 år, som er bosatt i Oslo og som har utøvd vold eller annen form for utagering gjentatte ganger. Dersom du er i kontakt med en ungdom i målgruppen som kunne ha behov for vårt tilbud, ring oss gjerne på 23230510 for mer informasjon.
Er vårt tiltak av interesse for din kommune?
Har din kommune utfordringer knyttet til ungdom og vold/overgrep? Ta gjerne kontakt med oss for å høre hvordan vi kan bidra. Vi har erfaring både med metodespredning og å etablere lokale tilbud.
Digitalt hefte – Se meg, hjelp meg
Stiftelsen Tryggere har i flere år mottatt støtte fra Sekretariatet for konfliktrådet til å tilby hjelp til ungdom som har utøvd vold eller overgrep. En del av støtten har gått med til å utarbeide et hefte der vi beskriver våre erfaringer med hva som fungerte for ungdom som klarte å endre voldelig atferd. Heftet Se meg, forstå meg, hjelp meg – Hva fungerte for ungdom som klarte å endre voldelig atferd? kan du laste ned gratis.
I heftet vil du lese mer om hvordan vi jobbet med ungdom som hadde:
- utøvd vold mot fremmede
- utagert mot familiemedlemmer
- begått voldtekt
- utøvd kjærestevold
Tidligere gjennomførte prosjekter
De siste årene har vi mottatt flere prosjekttilskudd som hadde til formål å gi et godt hjelpetilbud til ungdom som slet med sinnemestring og/eller som har utøvd vold.
Noen av tilskuddsforvalterne har vært:
- Oslo kommune – et individuelt tilrettelagt sinnemestrings- og oppfølgingstilbud for unge i alderen 15-22 år som har utøvd vold gjentatte ganger
- Konfliktrådet – både et individuelt tilbud til ungdom med sinne- og/eller voldsproblematikk, men også for å gjennomføre fagdag om ungdom og vold samt videreformidle vår metode for arbeid med ungdom
- Helsedirektoratet – et individuelt sinnemestrings- og hjelpetilbud til ungdom i alderen 16-26 år som hadde psykiske problemer, som hadde utøvd vold og som ønsket hjelp til å endre atferd og bli inkludert i aktiv samfunnsdeltakelse
- Bufdir – et individuelt tilbud om sinnemestring for unge voksne i alderen 16-26 år
Kontakt oss
Ønsker du mer informasjon? Kontakt oss på: