Foredrag om bildedeling og nettvett - Stiftelsen Tryggere
MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Bildedeling og nettvett

Årlig holder vi en rekke foredrag og forebyggende tiltak, særlig for ungdom og foreldre/foresatte. Når vi spør hvilke temaer vi skal holde foredrag om, er deling av bilder og vett på nettet de to temaene som oftest går igjen. Og det er forståelig – «alle» er på nettet og mange er usikre på hva som er greit og ikke-greit når det gjelder bildedeling. Mange, særlig unge, oppgir også at de utsettes for press til å dele bilder av seg selv. Og mange har en oppfatning av at det å sende nudes er noe alle gjør. Men er det egentlig slik? Og hva sier loven om hva som er greit og ikke-greit?

foredrag om bildedeling og nettvett

Foredrag om bildedeling og nettvett. Visste du at å sende «dickpics» kan etter loven være det samme som å blotte seg?

I foredragene kommer vi inn på følgende temaer:

  • Hva sier loven om bildedeling, og særlig om deling av nakenbilder?
  • Når har man lov til å dele et bilde av noen?
  • Hva sier loven om krenkelser og trusler via digitale medier?
  • Hva er godt nettvett?
  • Hva er digital vold?
  • Hva kan man gjøre dersom man utsettes for noe ubehagelig og straffbart via digitale medier? 
  • Og hva kan man gjøre dersom det man utsettes for er ubehagelig men man er usikker på om det er straffbart?

Temaene belyser vi gjennom å informere på en folkelig måte om hva loven sier, gjennomgang av konkrete eksempler på straffbare handlinger, råd fra politiet om hva nettvett innebærer, samt oppgaver og dilemmaer som man må ta stilling til. Vi henviser også til andre nettsider og instanser som har nyttig informasjon og gir gode råd. Dersom vi får ekstra god tid, gir vi også ungdommene en oppgave som går ut på at de skal lage sine egne regler for god atferd på nettet.

Eksempel på oppgave

Et eksempel på en oppgave vi har gitt flere ungdommer, er at de i smågrupper skal besvare – Hva er godt nettvett når det gjelder deling av bilder?
I etterkant gjennomgår og redigerer vi besvarelsene, og lager f.eks. en plakat basert på ungdommenes innspill. Vår erfaring er at slike plakater har lang levetid og blir brukt på en svært konstruktiv måte. 

Vi ønsker med våre foredrag å bidra til å fjerne noe av usikkerheten rundt hva som er greit og ikke-greit på digitale medier. Økt trygghet og kunnskap er forebyggende mot ulovlig deling av bilder og krenkelser på nettet.

Ønsker du mer informasjon om våre foredrag om bildedeling og nettvett?

I 2018 og 2019 holdt vi foredrag for rundt 10.000 ungdommer og foreldre/foresatte årlig. Ofte er deling av bilder, digital vold og skikk og bruk på nettet noen av temaene vi holder foredrag om.  

Ønsker du mer informasjon om våre foredrag og forebyggende tiltak?
Ønsker du å få vite om vi kan holde foredrag på din skole, idrettslag, ungdomsklubb eller på din arbeidsplass? 

Ring oss på telefon 23 23 05 10 eller send oss en epost på post@tryggere.no.