Foreldreforberedelser mot vold
Bryt voldsarven – Foreldreforberedelser mot vold
- Har du barn eller venter du barn?
- Har du selv vokst opp med sinne, utrygghet eller vold i din familie?
- Er du engstelig for at ditt barn eller barnet du venter kan få det slik du selv hadde det da du var liten?
- Ønsker du å lære deg verktøy for å ikke overføre utryggheten til ditt eget barn?
Da kan kurset Bryt voldsarven – Foreldreforberedelser mot vold være noe for deg. Kurset retter seg mot foreldrepar der den ene eller begge har opplevd utrygghet i barndommen.
Vi vet at sinne, utagering og vold ofte kan gå videre i generasjoner. Det er dette vi kaller «sosial arv». Vi vet også at det er mulig å bryte en slik arv, og det er det kurset handler om.
Hva vil du lære på kurset?
Kurset vil omhandle følgende temaer:
- Hva er sinne?
- Vold – hva er vold?
- Hva gjør det med barn å vokse opp med sinne, utrygghet eller vold?
- Hva hjelper mot utagering og vold?
- Familiemønstre og «sosial arv».
- Trygge foreldreroller.
- Barns følelser og behov.
- Foreldrehjelp mot utagering – Hva gjør vi hvis …? Det ligger mye trygghet i å vite hva man kan gjøre dersom ting blir vanskelig.
- God og trygg kommunikasjon.
Målsetting
Forskning viser at atferd ofte kan «gå i arv». Målsettingen med Bryt voldsarven – Foreldreforberedelser mot vold er å bryte denne arven slik at du som forelder ikke skal videreføre utrygghet og usunn sinneatferd til egne barn.
Målsettingen oppnås gjennom:
- Bevisstgjøring og kunnskapstilførsel om sammenhengen mellom egen oppvekst og de utfordringer en selv kan få som foreldre.
- Bearbeiding av opplevelser som skapte utrygghet i egen oppvekst.
- Reduksjon av skam og usikkerhet gjennom å dele tanker og erfaringer.
- Tilføring av kunnskap om barns behov og derigjennom bevisstgjøring i forhold til hva trygge foreldreskap vil innebære.
- Tilføring av konkrete verktøy om hvordan takle utfordrende situasjoner på en trygg måte.
Kurset vil dermed bidra til både å skape bedre relasjoner i din familie samt tryggere oppvekstsvilkår for dine barn.
Hvordan
Hvert tema består av innledning, oppgave, deling og refleksjon.
Innledning, kunnskapsformidling: Hver bolk starter med en innledning eller kunnskapsformidling. Målet er å rette fokus mot et spesifikt tema samt å gi deg og din partner felles kunnskap og begreper.
Oppgave: Etter innledningen skal du koble temaet til dine personlige erfaringer, tanker, følelser og holdninger. Her vil du jobbe med spørsmål og oppgaver.
Deling: Å dele og sette ord på er en viktig bearbeidingsmetode. Særlig er det viktig på tabu-områder som egen oppvekst og egne følelser. Med deling mener vi her at du skal få rom og tid til å dele dine svar på oppgavene, og at du skal bli hørt og sett.
Refleksjon: Etter deling er det viktig med refleksjon om hva du kom frem til eller hva som ble tydeligere gjennom oppgaven. Vi gjør dette for å gi deg en mulighet til å se nye momenter eller endringsmuligheter.
Tid og sted
Stiftelsen Tryggere mottok prosjektstøtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet slik at vi fikk arrangert tre kurs i løpet av høsten 2022: i Oslo, Harstad og Sarpsborg. Støtten medførte at kursene var gratis for deltakerne.
Dersom vi mottar prosjektstøtte også i 2023, vil vi arrangere nye kurs. Tid og sted vil bli publisert på denne siden så snart vi har fått svar på prosjektsøknadene.
Bryt voldsarven – Foreldreforberedelser mot vold er utviklet av Isdal, Søreide og Mossefinn ved Alternativ til vold, og flere terapeuter i Stiftelsen Tryggere er sertifiserte kursholdere.
Ønsker du mer informasjon?
Ta gjerne kontakt med oss på:
Telefon: 23 23 05 10
Epost: post@tryggere.no
dersom du har spørsmål om kurset.